• 29 december 2021

Valamis Duurzaamheids Verslag 2021

In 2020 hebben wij ons ertoe verbonden onze duurzaamheid systematisch te ontwikkelen. In 2021 hebben we concrete acties ondernomen om onze waarden te ondersteunen en hebben we gewerkt aan het verder verduidelijken van onze focusgebieden voor duurzaamheid. Laten we eens een kijkje nemen naar wat we samen allemaal hebben bereikt!

Ontwikkeling van Valamis’ duurzaamheid

Workshops duurzaamheid voor het management team

Toen we begin 2021 begonnen met het ontwikkelen van onze duurzaamheidsacties, wilden we een externe consultant bij het proces betrekken om er zeker van te zijn dat we de juiste richting opgingen. Samen met Niina Suuronen van Responsia Quality Solutions hebben we duurzaamheid workshops gehouden met ons managementteam om de duurzaamheidsdoelen en aandachtsgebieden van Valamis te verduidelijken. We hebben ook onze klanten geïnterviewd om te horen welke aspecten van duurzaamheid voor hen het belangrijkst zijn.

“De kern van de duurzaamheid van een bedrijf wordt gevormd door de interne visie van het bedrijf en de visie van de klant te combineren. Rond deze inzichten kan het bedrijf een echt impactvol duurzaamheidsprogramma bouwen. Valamis was al voor onze samenwerking begonnen met het ontwikkelen van hun duurzaamheidsinspanningen. Door te luisteren naar de meningen van klanten over duurzaamheid, konden we de richting van het werk op het gebied van duurzaamheid verduidelijken en aanscherpen. Op deze manier is het gemakkelijker om het duurzaamheids werk te richten op zaken die waarde toevoegen aan de klanten en het bedrijf, evenals aan het milieu en de maatschappij”, zegt Niina Suuronen, Expert in Kwaliteit en Duurzaamheid, Responsia Quality Solutions Ky.

Bijgewerkte focusgebieden voor duurzaamheid

Als resultaat van de samenwerking met onze klanten en Responsia Quality Solutions hebben wij onze focusgebieden voor duurzaamheid, die oorspronkelijk eind 2020 werden gepubliceerd, bijgewerkt. We wilden ervoor zorgen dat onze focusgebieden voor duurzaamheid duidelijk zijn en een positieve invloed hebben op werknemers, klanten en gemeenschappen.

Onze nieuwe focusgebieden voor duurzaamheid zijn:

 • Verantwoordelijk en humaan werk
 • Milieuvriendelijke activiteiten
 • Klanten helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen
 • Gegevensbeveiliging en verantwoord gebruik van gegevens

Lees meer uit het nieuws: Valamis actualiseert zijn focusgebieden voor duurzaamheid voor 2022

Bewustwording van diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en samenhorigheid

 • Met Gena Cox, PhD, organiseerden we een webinar over tactieken om diversiteit, gelijkheid, inclusie en samenhorigheid te stimuleren binnen organisaties. De webinar is beschikbaar om op aanvraag te bekijken: Hoe kunt u DEIB in uw bedrijfsstrategie en activiteiten integreren?
 • Gena Cox en onze Global Head of Marketing, Katy Roby Peters, hebben samen een artikel geschreven voor Chief Learning Officer over het opbouwen van inclusiviteit op het gebied van Leren en Ontwikkeling. U kunt het artikel hier lezen: L&D’s DEI Blind Spot: Inequity in stand houden?
 • Als een kleine maar belangrijke verandering in de richting van een meer diverse en inclusieve bedrijfscultuur, is het nu mogelijk om naast “man” of “vrouw”, je ook te identificeren als “ander” in ons HR-systeem. Valamisians zijn vrij om deze informatie zelf toe te voegen en te bewerken.

Multiculturele werkomgeving

In de herfst werd onze CEO Jussi Hurskainen geïnterviewd door de arbeidsbureaus van Joensuu over hoe het is om een wereldwijde, multiculturele werkplek te zijn.

In Finland zijn Finse vaardigheden meestal vereist om te solliciteren naar een baan, en om deze reden gaat internationaal talent vaak verloren in het wervingsproces. Bij Valamis is Engels echter onze primaire werktaal en we werven actief Engelssprekend talent, zowel in onze Finse kantoren als wereldwijd. Inclusieve werving praktijken zijn een onderdeel van ons duurzaamheids focusgebied “Verantwoordelijk en Menselijk Werk”. U kunt het volledige artikel lezen op TalentHub Joensuu’s blog: Multiculturele Werkplaats – Valamis.

Betaald zwangerschapsverlof wereldwijd

Vanaf december 2021 hebben alle vrouwelijke werknemers van Valamis recht op zes maanden betaald zwangerschapsverlof in alle landen waar Valamis actief is. Het doel van dit beleid is om zorg te dragen voor het welzijn van onze werknemers, ook in landen waar betaald zwangerschapsverlof niet wettelijk geregeld is of korter duurt dan zes maanden. Op die manier hopen we vrouwen in de IT-sector aan het werk te houden en zo de diversiteit in het werkveld te vergroten.

Onze CEO Jussi Hurskainen werd geïnterviewd door Finse ondernemers over het nieuwe beleid. Lees het artikel op Yrittajat.fi (alleen in het Fins): Joensuulaisyritys lupaa palkatun äitiysloman naistyöntekijöilleen kaikissa seitsemässä maassaan

Lees het nieuws op de Valamis website: Valamis biedt zes maanden betaald zwangerschapsverlof aan alle werknemers

Culturele Diversiteit bij Valamis

 • Holi
 • Gezinsevenementen
 • Halloween

Holi viering op het kantoor in Jaipur

Bij onze activiteiten na het werk wordt ook rekening gehouden met de gezinnen van de Valamisianen.

Halloween Feest in Petrozavodsk

Aandacht voor ons milieu

Op onze kantoren houden we elke dag rekening met het milieu, bijvoorbeeld door onnodig printen te vermijden. We recycleren ook consequent afval, zoals karton, glas, papier, enz. in al onze kantoren waar dit van toepassing is. In onze bedankjes gaan we over op meer duurzame keuzes; zo kiezen we waar mogelijk voor biologisch geproduceerde of fairtrade producten.

In juni hebben de inwoners van Valamis en hun gezinnen tijdens een bedrijfsevenement bij prachtig, zonnig weer vuilnis opgehaald in een openbaar park.

Bomen planten

In 2020 verzamelden we bomen door te leren en schonken we er enkele als kerstgeschenk. In 2021 werden onze lerende bomen geplant in Kuortane, Finland, door jeugdwerkers van de 4H-organisatie. Op die manier konden we de zomer arbeid van jongeren ondersteunen en helpen bij de herbebossing van een stilgelegd veenontginningsgebied.

Fietsen voor een goed doel

Kilometrikisa is een Finse, ludieke fietsuitdaging voor teams bestaande uit werkgemeenschappen, verenigingen, vriendengroepen, enz. Het doel van de uitdaging is om mensen aan te moedigen de fiets te gebruiken als vervoermiddel in plaats van de auto te gebruiken. Valamis doet mee sinds 2015, en deze zomer hebben we onze vorige records verbroken in alle metrics!

In de tijdsperiode van 1 mei tot 22 september 2021 heeft het Valamis team

38, 069.9km gefietst
2.664 liter benzine bespaard door te fietsen in plaats van auto te rijden
6.660 kg CO2-uitstoot bespaard
1.523 euro ingezameld voor een goed doel voor het Finse Rode Kruis
Omdat de inwoners van Valamis hebben bewezen dat ze enthousiaste fietsers zijn, wilden we hen steunen en dit jaar een fietsactie in Finland organiseren.

Zorg voor de Gemeenschap

Ondersteuning van sport en lichaamsbeweging

Bij Valamis willen we een positieve impact hebben op onze lokale gemeenschappen. Een manier om dat te doen is door sporters en -verenigingen te sponsoren, en op die manier vooral sporten voor kinderen en jongeren te steunen, zoals voetbal, volleyball en cheerleading. In ruil daarvoor hebben de sportverenigingen ons geholpen om welzijns evenementen voor de inwoners van Valamis te organiseren, zoals samen voetballen en volleyballen.

Sport evenementen voor welzijn

 • Oriëntatieloop
 • Hardloop evenementen
 • Winter plezier
 • Volleyball
 • Yoga pauze

Dit najaar heeft een groep inwoners van Valamis genoten van de frisse lucht en de natuur, terwijl ze in Joensuu aan oriëntatielopen deden.

Traditioneel nemen Valamisianen graag deel aan hardloopevenementen. Dit is Valamis Run.

Winter outdoor activiteiten op het Petrozavodsk kantoor

Afterwork volleyball met collega’s

Genieten van een yoga pauze in het Petrozavodsk kantoor, op afstand geïnstrueerd door onze collega’s in Jaipur!

Samenwerking met voetbalclub HJK Helsinki
Onze klant, voetbalclub HJK Helsinki, gebruikt onze leeroplossing sinds het voorjaar van 2021. Als aanvulling op de samenwerking sponsort Valamis de club om hun werk met kinderen te ondersteunen.

HJK biedt meer dan 3.500 kinderen de mogelijkheid om deel te nemen aan teamsporten en training. Terwijl ze hen trainen om goede voetballers te worden, wil HJK de kinderen ook aanmoedigen om goede mensen te zijn. Met de hulp van sponsors als Valamis is HJK in staat de kosten van voetbaltraining laag te houden, zodat zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om deel te nemen.

Onze steun en samenwerking stelt HJK ook in staat om de werkomgeving en opleiding voor hun coaches en vrijwilligers te ontwikkelen. Vrijwilligerswerk biedt mensen een zinvolle gemeenschap en heeft een aanzienlijke, positieve invloed op het sociale en mentale welzijn van een individu. Op dit moment heeft HJK meer dan 700 vrijwilligers die deelnemen aan hun activiteiten.

Lees meer over hoe HJK de Valamis Learning Solution gebruikt in hun activiteiten:

Vakantie donaties

Dit jaar hebben we een deel van onze middelen ingezet om gemeenschappen in nood te helpen:

 • In de Verenigde Staten hebben we gedoneerd aan Shatterproof, een organisatie die zich inzet voor verslavingszorg
 • In het Verenigd Koninkrijk helpen we met onze donatie aan FareShare 3.500 maaltijden te verstrekken aan gezinnen die gebruikmaken van inloopcentra en voedselbanken.
 • In Finland, Duitsland en India waren onze donaties gericht op het welzijn van kinderen en jongeren. In Finland hebben we gedoneerd aan Mieli Mental Health Finland om hun werk voor kinderen en jongeren te ondersteunen. In Duitsland gaven we aan SOS Kinderdorpen, en in India doneerden we aan een weeshuis in Jaipur.
 • In Nederland ging onze donatie naar Hivos, een organisatie die mensen steunt die ernaar streven de wereld gelijker, eerlijker en duurzamer te maken.

Welzijn binnen Valamis

Het Valamis programma voor het welzijn van werknemers

Het welzijn van werknemers is een primaire focus bij Valamis, en we bieden een breed scala aan voordelen, activiteiten en ondersteuning om Valamisianen te helpen zorg te dragen voor hun sociale, fysieke en mentale welzijn.

Een van de vele manieren waarop Valamis het mentale welzijn van haar medewerkers ondersteunt, is het aanbieden van ondersteunende abonnementen op meditatie/mindfulness-apps. Het voordeel werd ingevoerd vlak na de uitbraak van Covid-19.

“Ik begin en eindig mijn dagen met meditatie. Mediteren in de ochtend helpt me om me te concentreren op de dag die voor me ligt en mediteren ’s avonds helpt me om beter te slapen. Ik gebruik de app graag omdat het me eraan herinnert elke dag een paar minuten te nemen om mijn mentale gezondheid te checken en het kalmeert me in stressvolle tijden zodat ik me kan concentreren op één taak tegelijk.” – Melissa, Marketing Coördinator

De Welzijn Uitdaging

In mei organiseerde HR een 3-weekse Wellbeing Challenge waaraan alle Valamisianen konden deelnemen. De uitdaging werd opgezet als een leertraject in onze eigen Valamis leeroplossing, zodat iedereen zijn vooruitgang kon volgen en een certificaat kon behalen na afloop van de uitdaging.

Tijdens de welzijns uitdaging werden de Valamisianen aangemoedigd om aandacht te besteden aan de kleine, goede dingen in het dagelijkse leven en elke dag kleine taken uit te voeren. Er waren verschillende opties voor de dagelijkse activiteiten voor elke week; zoals mediteren, een dutje doen, een vriend bellen, enzovoort. Mensen konden hun ervaringen over de uitdaging delen op een speciaal Slack-kanaal.

“Wat ik vooral heb onthouden van de uitdaging was dat ik me realiseerde dat ik ALTIJD dingen doe die mijn welzijn verbeteren. Het was echt leuk om dat te merken. Het leven van alledag is behoorlijk geweldig.” – Maiju, Key Account Manager

De enquête naar het welzijn van de werknemers

Elk jaar houden we een enquête om het welzijn van de werknemers te meten en na te gaan welke gebieden aandacht en verbetering behoeven. Op basis van de resultaten van de enquête worden nieuwe voordelen en beleidsmaatregelen gecreëerd. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld speciale uren ingevoerd voor leren en het delen van informatie om ervoor te zorgen dat Valamisianen de tijd hebben die nodig is om hun vaardigheden te ontwikkelen.

Lees meer over leren en ontwikkelen bij Valamis in deze blog: Hoe Valamis werknemers ondersteunt en aanmoedigt om te leren

In de enquête over het welzijn van werknemers van 2021 is 87,6% van de werknemers het tot op zekere hoogte eens met de stelling “er wordt goed voor het welzijn van de werknemers gezorgd”.

Data beveiliging

Gegevensbeveiliging staat voortdurend op de agenda van het bedrijf, en dit jaar was geen uitzondering. Valamis Learning System is gebouwd in overeenstemming met beveiligingsrichtlijnen zoals OWASP Top 10 en CWE/SANS Top 25. We hebben onze beveiligingscontroles, QualityGates en Dependency Audit voor onze codering geautomatiseerd om eventuele kwetsbaarheden te vinden en actie te ondernemen om eventuele risico’s te beperken. Deze helpen ons de leeromgeving en klantgegevens te beschermen tegen bekende soorten aanvallen en beveiligingsproblemen.

Al onze ontwikkelaars volgen jaarlijks een veiligheidstraining en we worden regelmatig door externe auditors gecontroleerd.

Digitaal leren helpt klanten om duurzamer te handelen

Miljoenen mensen gebruiken Valamis voor digitaal leren, waardoor de noodzaak voor werkgerelateerde reizen in hun organisaties afneemt. Valamis productontwikkeling gaat over het digitaal maken van leren, en het mogelijk maken van meer leermogelijkheden voor de stakeholders van haar klanten. Met de overname dit jaar van The Working Manager en hun product CareerBurst, hebben we nu de mogelijkheid om onze klanten instrumenten voor loopbaanontwikkeling aan te bieden en hun medewerkers gedurende hun hele loopbaan te ondersteunen.

Om digitaal leren aantrekkelijker te maken, zullen we komend jaar ons leersysteem verder ontwikkelen om socialer en meer collaboratief te zijn, en om leren binnen de flow van het werk beter te ondersteunen. Met deze tools wordt digitaal leren, kennis delen en samenwerken gemakkelijker en interactiever. Digitaal leren gaat niet alleen over “het voltooien van de leerinhoud”, maar het is meer gericht op het sociale proces. Met Accessibility/ WCAG 2.0 compliancy zorgen we ervoor dat de ervaring voor iedereen toegankelijk is.

Als het gaat om technologie en prestaties, zijn we altijd bezig met het ontwikkelen van de software om efficiënter te presteren en het optimaliseren van onze capaciteitsbehoeften in onze MS Azure Cloud. Hoe efficiënter de software, hoe kleiner de ecologische voetafdruk.

Op weg naar het nieuwe jaar

Duurzaamheid is belangrijk voor ons en onze klanten en het is deze gedeelde waarde die ons drijft om beter te presteren op elk gebied van duurzaamheid. Wij danken onze klanten voor hun aanmoediging om dit werk voort te zetten!

In 2022 gaan we verder met het ontwikkelen van onze duurzaamheidsprincipes en het uitvoeren van concrete acties op alle aspecten van onze duurzaamheids belofte.