• 29.12.2021

Valamiksen vastuullisuuskatsaus 2021

Vuonna 2020 sitouduimme kehittämään vastuullisuustoimintaamme järjestelmällisesti. Vuoden 2021 aikana olemme tehneet konkreettisia tekoja jotka tukevat arvojamme, sekä selkeyttäneet vastuullisuuden fokusalueitamme. Katsotaanpa mitä kaikkea olemme saavuttaneet tänä vuonna!

Kehitimme Valamiksen vastuullisuutta

Vastuullisuus-työpajat johtoryhmän kanssa

Kun aloitimme vastuullisuuden kehittämistyön vuoden 2021 alussa, halusimme ottaa prosessiin mukaan ulkopuolisen konsultin joka varmistaisi että olemme menossa oikeaan suuntaan. Responsia Quality Solutionsin Niina Suuronen veti johtoryhmällemme työpajoja, joiden tavoitteena oli selkeyttää ja kirkastaa vastuullisuuden fokusalueitamme ja niihin liittyviä tavoitteita. Teimme myös haastatteluja asiakkaidemme keskuudessa selvittääksemme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat heille tärkeimpiä.

”Yrityksen sisäisten ja asiakkaiden näkemysten yhdistämisestä syntyy se vastuullisuuden ydin, jonka ympärille aidosti vaikuttava vastuullisuusohjelma rakennetaan. Valamiksella oli hyvin jo valmiiksi pohdittu oman toiminnan vastuullisuusvaikutuksia. Asiakkaita kuuntelemalla vastuullisuusnäkökohtia saatiin kirkastettua ja näin terävöitettyä vastuullisuustyön suuntaa. Näin vastuullisuustyö kohdistuu asioihin, joista on lisäarvoa niin asiakkaille, yritykselle kuin ympäristölle ja yhteiskunnallekin”, sanoo Niina Suuronen, laadun ja yritysvastuun asiantuntija, Responsia Quality Solutions Ky

Päivitetyt vastuullisuuden fokusalueet

Asiakkaiden ja Responsia Quality Solutionsin kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena päivitimme vastuullisuuden fokusalueemme, jotka alun perin julkaisimme syksyllä 2020. Halusimme varmistaa että nuo fokusalueet ovat selkeät, helposti viestittävät ja että niillä on myönteinen vaikutus työntekijöihimme, asiakkaisiimme ja ympäröiviin yhteisöihin.

Uudet vastuullisuuden fokusalueemme ovat:

 • Vastuullinen ja inhimillinen työ
 • Ympäristöystävällisyys omassa toiminnassa
 • Asiakkaiden ympäristövaikutusten pienentäminen
 • Tietoturva ja vastuullinen datan käyttö

Lue uutinen: Valamis päivitti vastuullisuus-fokusalueensa

Levitimme tietoutta monimuotoisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja osallistamisesta

 • Järjestimme webinaarin, jonka aiheena oli monimuotoisuuden saattaminen osaksi yritysstrategiaa. Vierailevana puhujana oli organisaatiopsykologi ja johtajuusvalmentaja Gena Cox. Englanninkielinen webinaari on katseltavissa ilmaiseksi: How to Infuse DEIB Into Your Business Strategy & Operations
 • Gena Cox ja Valamiksen Global Head of Marketing, Katy Roby Peters, kirjoittivat yhteistyössä artikkelin aiheenaan monimuotoisuus ja osallistaminen yritysoppimisen kentällä. Englanninkielinen artikkeli on luettavissa Chief Learning Officerin sivuilla: L&D’s DEI Blind Spot: Perpetuating Inequity?
 • Teimme HR-järjestelmäämme pienen, mutta merkittävän muutoksen kohti monimuotoisempaa ja osallistavampaa yrityskulttuuria: Valamislaiset voivat nyt halutessaan ilmoittaa sukupuolekseen “muu” HR-järjestelmän henkilötietoihin. Tämä tieto on jokaisen itse vapaasti muokattavissa.

Monikulttuurinen työpaikka

Joensuun työllisyyspalvelut haastattelivat toimitusjohtajaamme Jussi Hurskaista aiheenaan monikulttuurinen työpaikka.

Kansainväliset osaajat hukataan monesti rekryprosessissa kielikysymyksen vuoksi, sillä suomen kielen taito on usein osa hakuvaatimuksia. Valamiksella ensisijainen työkielemme on englanti, ja rekryämme aktiivisesti englantia puhuvia osaajia myös Suomessa sijaitseville toimistoillemme. Osallistavat rekrytointikäytännöt ovat osa vastuullisuus-fokusaluettamme “Vastuullinen ja inhimillinen työ”.

Voit lukea englanninkielisen artikkelin TalentHub Joensuun blogista: Multicultural Workplace – Valamis.

ne Work”. You can read the full article at TalentHub Joensuu’s blog: Multicultural Workplace – Valamis.

Palkallinen äitiysloma myös ulkomailla

Joulukuusta 2021 alkaen, kaikilla Valamiksen naistyöntekijöillä on mahdollisuus kuuden kuukauden palkalliseen äitiyslomaan työskentelymaasta riippumatta. Tämän käytännön tavoitteena on parantaa IT-alan monimuotoisuutta ja turvata työntekijöidemme hyvinvointi myös maissa, joissa ei ole lakisääteistä palkallista äitiyslomaa tai se on lyhyempi kuin kuusi kuukautta.

Lue Suomen yrittäjien uutisjuttu aiheesta:Joensuulaisyritys lupaa palkatun äitiysloman naistyöntekijöilleen kaikissa seitsemässä maassaan

Lue uutinen Valamiksen nettisivuilta: Valamis tarjoaa työntekijöilleen palkallisen äitiysloman myös ulkomailla

 

Kulttuurinen monimuotoisuus Valamiksella

 • Holi
 • Perhatapahtumat
 • Halloween

Jaipurin toimistolla vietettiin kevään juhlaa, Holia

Myös valamislaisten perheet huomioidaan yhteisten aktiviteettien suunnittelussa

Halloween-naamiaiset Petroskoin toimistolla

Pidimme huolta ympäristöstä

Otamme ympäristön huomioon toimistojen päivittäisessä arjessa muun muassa välttämällä tarpeetonta tulostamista. Kierrätämme toimistoilla syntyvän jätteen, kuten biojätteen, pahvin, paperin ja lasin sen mukaan, mikä kussakin maassa on mahdollista. Työtovereille jaettavat kiitoslahjat hankitaan mahdollisuuksien mukaan luomuna, Reilun kaupan tuotteina tai muuten ympäristönäkökulmat huomioiden.

Kesäkuussa valamislaiset perheineen keräsivät roskia puistoalueilta kauniissa, aurinkoisessa säässä.

Autoimme istuttamaan puita

Vuonna 2020 keräsimme puita oppimistempauksen avulla ja käytimme myös joululahjavarat puuntaimien hankkimiseen. Kesällä 2021 4H-nuoret istuttivat “oppimispuut” Kuortaneelle Taimiteko-hankkeen kautta. Tällä tavoin pystyimme tukemaan nuorten kesätöitä ja autoimme ennallistamaan käytöstä poistetun turvesuon.

Pyöräilimme hyvän asian puolesta

Osallistuimme jo kuudennen kerran jokavuotiseen Kilometrikisa-pyöräilyhaasteeseen. Haasteen tavoitteena on kannustaa ihmisiä käyttämään polkupyörää kulkuvälineenä henkilöauton sijasta. Tänä vuonna Valamiksen joukkue rikkoi kaikki aiemmat ennätyksensä!

Aikajaksolla 1.5.-22.9.2021, Valamiksen joukkue

 • Pyöräili 38 069,9km
 • Säästi 2664 litraa polttoainetta pyöräilemällä autoilun sijasta
 • Säästi 6660 kg hiilidioksidipäästöjä
 • Keräsi 1523 euroa hyväntekeväisyyteen SPR:lle

Koska valamislaiset ovat todistetusti innokkaita pyöräilijöitä, halusimme tukea sitä ottamalla tänä vuonna käyttöön polkupyöräedun.

Pidimme huolta yhteisöstä

Tuimme urheilua ja liikuntaa

Me Valamiksella haluamme vaikuttaa myönteisesti paikallisiin yhteisöihimme. Yksi tapa tehdä niin on tukea urheilujoukkueita ja –seuroja, ja tällä tavoin tukea erityisesti lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia. Tänä vuonna tuimme muun muassa jalkapalloa, lentopalloa ja cheerleadingia. Urheiluseurat puolestaan auttoivat meitä järjestämään työntekijöillemme hyvinvointitapahtumia, kuten jalkapallon ja lentopallon pelaamista yhdessä.

Urheilua hyvinvoinnin tueksi

 • Suunnistus
 • Juoksutapahtumat
 • Talviulkoilu
 • Lentopallo
 • Jooga

Tänä syksynä ryhmä valamislaisia pääsi kokeilemaan suunnistusta ja nauttimaan luonnossa liikkumisesta.

Valamislaiset lähtevät mielellään mukaan erilaisiin juoksutapahtumiin. Keväällä 2021 järjestimme sellaisen myös itse: tämä on Valamis Run.

Talviulkoilua Petroskoin toimistolla

Afterwork-lentopalloa työkavereiden kanssa

Joogatauko työpäivän lomassa. Ohjaajina toimivat etäyhteyden välityksellä kollegamme Jaipurista!

Yhteistyö HJK Helsingin kanssa

Jalkapalloseura HJK on asiakkaamme ja he ovat käyttäneet oppimisratkaisuamme keväästä 2021 alkaen. Sen lisäksi Valamis sponsoroi seuraa ja tukee näin heidän lasten- ja nuortentoimintaansa.

HJK tarjoaa yli 3500 lapselle mahdollisuuden osallistua joukkueurheiluun ja valmennukseen. HJK:n tavoitteena ei ole kasvattaa vain hyviä jalkapalloilijoita, vaan myös hyviä ihmisiä. Valamiksen kaltaisten sponsorien tuella HJK pystyy pitämään jalkapalloharrastuksen kustannukset alhaisina, jolloin mahdollisimman monella lapsella ja nuorella on mahdollisuus osallistua.

Tukemme ja yhteistyömme mahdollistaa HJK:lle myös valmentajien työympäristön ja koulutuksen kehittämisen sekä vapaaehtoisten sitouttamisen. Vapaaehtoistyö tarjoaa ihmisille merkityksellisyyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia ja sillä on tutkitusti positiivinen vaikutus yksilön sosiaaliseen ja henkiseen hyvinvointiin. Tällä hetkellä yli 700 vapaaehtoista osallistuu HJK:n toimintaan.

Lue lisää siitä miten HJK hyödyntää Valamis-oppimisratkaisua toiminnassaan:

Lahjoitimme hyväntekeväisyyteen

Tänä vuonna osoitimme joululahjoituksemme erilaisten yhteisöjen tukemiseen:

 • Yhdysvalloissa lahjoitimme Shatterproof-järjestölle riippuvuuksien vastaiseen työhön
 • Iso-Britanniassa tuimme FareShare-järjestöä joka toimittaa lahjoituksemme avulla noin 3500 ateriaa vähävaraisille perheille ruokapankkien ja noutopisteiden kautta.
 • Suomessa, Saksassa ja Intiassa lahjoituksemme keskittyivät lasten ja nuorten hyvinvointiin: Suomessa lahjoitimme Mieli ry:n lasten ja nuorten mielenterveystyön tukemiseen, Saksassa kohteemme oli SOS lapsikylät ja Intiassa lahjoituksemme annettiin Jaipurilaiseen orpokotiin.
 • Hollannissa lahjoituksemme sai Hivos, järjestö joka tukee yksilöitä jotka pyrkivät tekemään maailmasta tasa-arvoisemman ja vastuullisemman paikan meille kaikille.

Hyvinvointi Valamiksella

Valamiksen hyvinvointiohjelma

Työntekijöiden hyvinvointi on Valamiksella keskiössä, ja tarjoamme laajalti erilaisia etuja, aktiviteetteja ja tukea jotka auttavat Valamislaisia huolehtimaan sosiaalisesta, fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan.

Yksi tapa jolla edistämme valamislaisten henkistä hyvinvointia on tarjota tuetut meditaatiosovellustilaukset.

“Aloitan ja päätän päiväni meditoimalla. Meditointi aamuisin auttaa minua keskittymään edessä olevan päivään ja iltaisin se auttaa nukkumaan paremmin. Tykkään käyttää sovellusta sillä sen avulla muistan ottaa aikaa itselleni. Se myös auttaa rauhoittumaan silloin kun olen stressaantunut ja keskittymään paremmin käsillä olevaan tehtävään.” – Melissa, Marketing Coordinator

Hyvinvointihaaste

Toukokuussa HR järjesti valamislaisille kolmeviikkoisen hyvinvointihaasteen. Haasteeseen liittyvät tehtävät löytyivät omasta Valamis-oppimisratkaisustamme, jossa kaikki pystyivät seuraamaan omaa edistymistään ja saamaan diplomin haasteen suoritettuaan.

Hyvinvointihaasteen aikana valamislaisia rohkaistiin kiinnittämään huomioita hyviin asioihin arjessa ja tekemään tähän liittyviä pieniä tehtäviä. Vaihtoehtoisia tehtäviä olivat esimerkiksi ystävälle soittaminen, meditointi, päiväunien ottaminen ja ulkoilu kauniita asioita huomioiden. Osallistujat pystyivät jakamaan kokemuksiaan ja havaintojaan haasteelle omistetulla Slack-kanavalla. ;

“Tärkein oppimani asia tästä haasteesta oli huomata, että itse asiassa teen jo jatkuvasti pieniä asioita jotka parantavat hyvinvointiani. Se oli mukava huomata. Arki on aika mahtavaa.” -Maiju, Key Account Manager

Työntekijöiden hyvinvointikysely

Joka vuosi teemme kyselyn, jolla kartoitamme työntekijöidemme hyvinvointia ja selvitämme, mitkä alueet vaativat erityistä huomiotta tai missä olisi parantamisen varaa. Kyselyn tulosten perusteella otamme käyttöön työntekijöiden tarpeisiin kohdennettuja käytäntöjä ja etuisuuksia. Esimerkiksi tänä vuonna otimme käyttöön oppimiselle ja tiedon jakamiselle omistetut tunnit jotta valamislaisilla olisi varmasti tarvittavat resurssit kehittää osaamistaan.

Tästä blogista voit lukea lisää osaamisen kehittämisestä Valamiksella: Kuinka Valamis tukee työntekijöidensä oppimista ja kehittymistä

Vuoden 2021 hyvinvointikyselyssä 87,6% vastaajista oli samaa mieltä väittämän “työntekijöiden hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta” kanssa.

Tietoturva

Tietoturva on aina tekemisemme keskiössä, eikä tämä vuosi ole ollut poikkeus. Valamis oppimisratkaisu on rakennettu OWASP Top 10 – ja CWE/SANS Top 25 -tietoturvasuositusten mukaan. Olemme automatisoineet tietoturvatoimintojamme, QualityGateja ja Dependency Auditteja osanaksi ohjelmistokehitystämme, jotta pystymme löytämään kaikki haavoittuvuudet ja toimia ajoissa. Nämä suositukset auttavat meitä suojelemaan oppimisympäristöjä ja asiakkaiden dataa tunnettuja tietoturvauhkia ja –haavoittuvuuksia vastaan.

Kaikki ohjelmistokehittäjämme käyvät vuosittain läpi tietoturvakoulutuksia. Ulkopuoliset arvioijat auditoivat Valamista säännöllisesti.

Digiaalinen oppiminen auttaa asiakkaitamme toimimaan vastuullisemmin

Miljoonat ihmiset käyttävät Valamista digitaaliseen oppimiseen ja sen ansiosta tarve koulutuksiin matkustamiseen on pienentynyt.

Valamiksen tuotekehityksessä keskiössä on oppimisen digitalisoiminen sekä uusien oppimismahdollisuuksien luominen kaikille asiakkaiden työntekijöille ja kohderyhmille. Tänä vuonna Valamis osti The Working Managerin liiketoiminnan ja CareerBurst-tuotteen. Sen avulla voimme nyt auttaa asiakkaitamme tarjoamaan urakehitystyökaluja kaikille työntekijöilleen läpi heidän uriensa.

Digitaalinen oppiminen ei ole ainoastaan materiaalien läpikäyntiä, vaan sosiaalinen prosessi. Jotta oppiminen olisi sitouttavampaa ja useampi ihminen innostuisi kehittymään työssään, jatkamme ensi vuonnakin oppimisympäristömme kehittämistä sosiaalisempaan suuntaan. Uudet työkalut mahdollistavat entistä enemmän oppimista yhdessä ja luontevana osana työpäivää. Oppimisympäristömme on Saavutettavuus WCAG 2.0 vaatimustenmukainen, jotta voimme varmistaa, että oppimiskokemukset ovat mahdollisia kaikille.

Mitä tulee käyttämäämme teknologiaan ja suorituskykyyn, kehitämme jatkuvasti ohjelmistojamme toimimaan niin tehokkaasti ja optimaalisesti kuin mahdollista. Mitä tehokkaammin ohjelmistomme toimii, sitä vähemmän se kuluttaa sähköä, eli säästää eneriaa.

Kohti uutta vuotta

Vastuullisuus on tärkeää sekä meille että asiakkaillemme, ja kiitämmekin asiakkaitamme siitä että he rohkaisevat meitä jatkamaan vastuullisuustyötämme! Vuonna 2022 kehitämme vastuullisuuttamme edelleen ja teemme käytännön toimia kaikilla vastuullisuuden osa-alueilla.